Projekt FESTIWAL MAŁOPOLSKA WIELU KULTUR 2011-2013

Aktual_LOGO MAXIMUM w ramce2 (2)logo Zator

PROJEKT “FESTIWAL MAŁOPOLSKA WIELU KULTUR”

W latach 2011-2013 Fundacja “Maximum” współrealizowała w partnerstwie z Centrum Doliny Karpia w Zatorze projekt “Festiwal Małopolska Wielu Kultur

Projektodawca: dr Dariusz Piotr Klimczak

Lider: Centrum Kultury Doliny Karpia w Zatorze

O Projekcie:

Festiwal Małopolska Wielu Kultur realizowany przez gminę Zator nawiązuje do szczytnych tradycji tolerancji i wielokuturowości Polski Jagiellońskiej. W dobie globalizacji, przemian technicznych i społecznych XXI wieku warto stale przywoływać te wartości, które podtrzymują i rozwijają to, co stanowi o istocie tożsamości danych mniejszości narodowych. To właśnie nie polityka, ale przede wszystkim historia, kultura, sztuka i język okazują się czynnikiem integrującym i stwarzającym poczucie swoistej przynależności etnicznej. Prezentacja siedmiu różnych mniejszości zamieszkujących Małopolskę (łemkowskiej, romskiej, żydowskiej, góralskiej, słowackiej, ukraińskiej, rosyjskiej) przez władze gminy Zator podczas realizacji projektu Małopolska Wielu Kultur wpisuje się w postulat demokratyzacji kultury, współpracy, edukacji kulturalnej i promocji.

Główne cele projektu:

1. Wzmocnienie przestrzeni wielokulturowej wspólnej dla mieszkańców Małopolski, opartej na wspólnym i poszczególnym dziedzictwie kulturowym oraz współpracy pomiędzy twórcami, uczestnikami życia kulturalnego, jak też instytucjami kulturalnymi.
  2. Promocja mobilności operatorów kulturalnych z terenu Małopolski reprezentujących kręgi kulturowe: małopolski, łemkowski, romski, żydowski, góralski, słowacki, ukraiński, rosyjski.
  3. Prezentacja produktów artystycznych i kulturalnych Małopolski (zespołów artystycznych, indywidualnych artystów, twórców, kulinariów, rękodzieła itd.). Wystąpią miedzy innymi zespoły: Zakopower, Pod Budą, łemkowski zespół folklorystyczny „Serencza”, romski „Kałe Jakha”, klezmerski :Samech”,
  4. Wspieranie dialogu międzykulturowego z uwzględnieniem tradycji kulturowej mniejszości narodowych zamieszkujących Małopolskę: Żydów, Łemków, Romów oraz góralskiej grupy etnicznej.
  5. Podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej i państwowej oraz lokalnej.
  6. Promocja polskiego dziedzictwa narodowego, jako ważnego elementu europejskiego dziedzictwa kulturowego wpisanego w postulat wielokulturowości.
  7. Edukacja kulturalna wśród młodzieży gminy Zator oraz kreowanie zainteresowania kulturą i sztuką ku szerokiemu odbiorcy.
  8. Inspirowanie i wspomaganie działających w sferze kultury i dziedzictwa narodowego lokalnych ruchów społecznych oraz organizacji pozarządowych.
  9. Prowadzenie informacji kulturalnej w formie wykładów, prezentacji multimedialnych, odczytów w zakresie kultury i dziedzictwa narodowego oraz gromadzenie, przetwarzanie i udostępnianie informacji w formie druków, ulotek i publikacji docelowej będącej pokłosiem projektu.
  10. Promocja i lansowanie kultury lokalnej i ponadlokalnej w formie występów artystów, twórców lokalnych, zespołów folklorystycznych.

Realizacja projektu odbywała się za pomocą głównych obszarów: a) wykładów i prezentacji multimedialnych: b) prezentacji artystycznych (koncertów, występów, wieczorów poezji, promocji książek itd.) c) warsztatów (plastycznych, teatralnych, kulinarnych), d) w wystaw (fotograficznych, plastycznych, poplenerowych).

WYDARZENIA W PROJEKCIE:

Wieczór literacki: “Poeci z Kanoniczej” z udziałem: Józefa Barana, Krystyny Lenkowskiej, Eryka Ostrowskiego, Zofii Zarębianki

Prowadzenie: Dariusz Piotr Klimczak

plakat Poeci z Kanoniczej Zator 2011

Zob.: Relacja z wieczoru poetyckiego Poeci z Kanoniczej w “Dzienniku Polskim”

Zob. Relacja z inauguracji Projektu Małopolska Wielu Kultur oraz Wieczoru Poezji z Kanoniczej w “Życiu Zatora”

Poeci z Kanoniczej wieczór w Zatorze 2011Prezentacja: Literaci Krakowa

Prezentacja: POECI Z KANONICZEJ