Edukacja w arteterapii, red. Grażyna BOROWIK-PIENIEK, Andrzej KOWAL

okladka_edukacja_w_arteterapii  Tytuł: Edukacja w arteterapii
 Redakcja: Grażyna Borowik-Pieniek, Andrzej Kowal
 Rok i miejsce wydania: Kraków 2013
 ISBN Wydawcy: Fundacja Instytut Wydawniczy “Maximum”, Wydział Sztuki Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN,  978-83-61714-01-09
 okładka: miękka; format: katalogowy (210X210), stron 150
 seria: Międzynarodowa Konferencja Szkoleniowo-Naukowa z cyklu “Psychiatria i Sztuka”
SPIS TREŚCI (PDF)
 cena: 40,00 PLN + koszty przesyłki ( z księgarni internetowej), zamówienie bezpośrednio z wydawnictwa 40,00 PLN + koszty wysyłki
 zamówienie: link do księgarni internetowej

Borowik_

o Autorach: GRAŻYNA BOROWIK-PIENIEK – profesor sztuki, absolwentka Wydziału Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, wystawiająca swe prace na ponad dwustu wystawach zbiorowych i kilkunastu indywidualnych w kraju i za granicą, uprawiająca malarstwo, rysunek, fotografię, realizująca działania w przestrzeni i performens. Profesor na Wydziale Sztuki Uniwersytetu Pedagogicznego im. KEN w Krakowie. Doświadczony pedagog, ekspert i trener arteterapii, organizatorka i kuratorka ponad dwustu wystaw artystów polskich i zagranicznych, wieloletnia opiekunka koła naukowego studentów, organizatorka rozmaitych warsztatów plastycznych i plenerów, kierownik Galerii Zejście w Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie, wieloletni opiekun Galerii „Albert” działającej przy Klubie Inteligencji Katolickiej w Krakowie, wiceprezydent Stowarzyszenia Psychiatria i Sztuka, organizatorka międzynarodowych konferencji naukowych, zajęć arteterapeutycznych, konsultacji.

drKowal_czb2ANDRZEJ KOWAL – prezydent Stowarzyszenia „Psychiatria i Sztuka”, doktor nauk medycznych, lekarz psychiatra, były dyrektor Szpitala Specjalistycznego im. dra J. Babińskiego w Krakowie. Obecnie pracuje w Poradni Zdrowia Psychicznego w Przychodni Zdrowia Rodziny Fundacji „Pro Humana Vita” w Krakowie. Długoletni praktyk i terapeuta, organizator konferencji, ekspert ds. osób z  zaburzeniami i chorobami psychicznymi.

Nowosc_banner_Edukacja_w_arteterapii.JPG_www

o książce: Możliwość wydania niniejszego tomu po latach sprawia, że otrzymujemy publikację, która pomimo rozmaitych trudności przynosi istotne i doniosłe dla propagowania arteterapii w Polsce wnioski, poglądy, przegląd stanowisk oraz przykłady zastosowania jej w praktyce. Postulatem nie tylko badawczym jest rozszerzenie niniejszych dokonań na obszar refleksji i wymiany międzynarodowej, czemu w przyszłości mogą posłużyć tłumaczenia referatów anglojęzycznych wygłoszonych na konferencji. Uważamy, że zebrany materiał przywołuje ducha międzynarodowej konferencji „Edukacja w arteterapii” na Uniwersytecie Pedagogicznym im. KEN w Krakowie, a zamieszczone treści, fotografie i dokumenty okażą się dla czytelnika ważkim uzupełnieniem wiedzy o arteterapii, jej początkach i współczesnej praktyce. Żywimy nadzieję, że kolejne tomy poświęcone konferencjom z cyklu „Psychiatria i Sztuka” będzie można wydać na pożytek tej jakże obiecującej i inspirującej dziedziny wiedzy, sztuki i terapii.