Warsztaty edukacyjne i kulturoterapeutyczne oraz “Mikołajki jak z bajki” 2023

Plakat Edukacja bez barier. Warsztaty i mikołajki WTZ 2023

W ramach Projektu “MIKOŁAJKI JAK Z BAJKI. Integracja, edukacja, aktywizacja twórcza i społeczna osób z niepełnosprawnościami w kooperacji z Ośrodkami Specjalnymi Małopolski” Fundacja „Maximum” wraz z Partnerami (Fundacją Promocji Artystów “Czardasz”, WTZ – OREW w Juszczynie i Stowarzyszeniem na rzecz Osób Niepełnosprawnych w Zawoi) w dniach 6 i 12 grudnia 2023 zorganizowała  warsztaty edukacyjne i kulturoterapeutyczne oraz spotkanie mikołajkowe w WTZ w Juszczynie, z wyjątkowym gościem, wybitną sopranistką, Primadonną Ewa Warta-Śmietana.
Projekt wpisał się w zadanie priorytetowe Województwa Małopolskiego i miał na celu rozwój umiejętności, które przyczynią się do uzyskania możliwie jak najpełniejszej samodzielności w codziennym funkcjonowaniu uczniów z niepełnosprawnościami.

W ramach projektu realizowano następujące działania:
1. Warsztaty z zakresu kulturoterapii, biblioterapii, muzykoterapii, komunikacji społ. akcentujące tematykę świąteczną, tradycję.
2. Spotkania ze specjalistami w dziedzinie kulturoterapii.
3.Zorganizowanie spotkania mikołajkowego WTZ, OREW mającego na celu kultywowanie tradycji bożonarodzeniowych, śpiewanie kolęd, a poprzez poprawę kontaktu z otoczeniem,aktywizację twórczą.
4.Konsultacje indywidualne poprzez podnoszenie kompetencji szkolnych i społecznych.

ZESPÓŁ PROJEKTU