Milisav Popović, Zapomniana góra

БAŁKAŃSKA SERIA LITERACKA

Książkę wydano w ramach projektu Fundacji “Maximum” pt. „Bałkańska Seria Literacka” dofinansowanego z programu Unii Europejskiej, Kultura 2007-2013, EACEA Agency
The book was published with the support of the Culture 2007-2013 Programme
of The European Union by The EACEA Agency
ambasadorzy projektu: Dr Dariusz Piotr Klimczak
Prof. Fabrizio Comi de Barandiaran, Agnieszka Żuchowska
patroni projektu: Noemie Fabregue, Corinne Mimran, Anna Hieropolitańska
AKTUAL_Logo_EACEA
 Popovic_okladka_przodek_www  Struganie marzeń
 Autor: MILISAV POPOVIĆ
 Rok i miejsce wydania: Kraków 2011
ISBN Wydawcy: Fundacja Instytut Wydawniczy “Maximum”
ISBN Serii  978-83-61714-48-4
ISBN  978-83-61714-64-4
 okładka: miękka/twarda; format B5
 seria: Bałkańska Seria Literacka
 zamówienie: wypełnij formularz

o Autorze: MILISAV POPIVIĆ– ur. w 1978 r. w Nikšiciu (Czarnogóra), absolwentstosunków międzynarodowych i dyplomacji na Wydziale Politologii Uniwersytetu w Belgradzie. Po ukończeniu studiów pracował najpierw w Ministerstwie Spraw Zagranicznych, a następnie jako doradca prezydenta Podgoricy do spraw Integracji Europejskiej. W 2008 r. opublikował swoją pierwszą powieść pt. Zapomniana Góra: Mityczne istoty dawnej Czarnogóry, która w ciągu zaledwie dwóch miesięcy stała się prawdziwym bestsellerem w Czarnogórze i Serbii. Otrzymał nagrodę „Lira Orfeusza” podczas manifestacji literackich pod egidą Akademii Kultury Europejskiej (Sofia, Krumovo). W lutym 2009 r. „Zapomniana Góra…” zdobyła nagrodę dla najlepszej książki czarnogórskiej roku 2008. w ramach ogólnokrajowego konkursu „NAJ AKCIJA”.

o książce: W ramach “Bałkańskiej Serii Literackiej ukazała się powieść Milisava Popovicia Zapomniana Góra. Mityczne istoty dawnych Bałkanów, która w ciągu zaledwie dwóch miesięcy 2008 roku stała się prawdziwym bestsellerem w Czarnogórze i Serbii. Autor Otrzymał nagrodę “Lira Orfeusza podczas manifestacji literackich pod egidą Akademii Kultury Europejskiej (Sofia, Krumovo). W lutym 2009 r. Zapomniana Góra& zdobyła nagrodę dla najlepszej książki czarnogórskiej w ramach ogólnokrajowego konkursu “NAJ AKCIJA. Na początku 2010 roku Popović otrzymał nagrodę państwową dla najlepszego autora w kraju “Wild Beauty Award, którą odebrał z rąk urzędującego prezydenta Czarnogóry Filipa Vujanovicia. Milisav Popović jest również autorem popularnych w swojej ojczyźnie esejów etnograficznych o Czarnogórze, publikowanych w kolumnie Kęs dla duszy (oryg. Zalogaj za dušu) w gazecie codziennej “Dan oraz licznych tekstów podróżniczych i etnograficznych (50 places of life time) w specjalnym wydaniu “National Geographic Traveller (październik 2009). Krótkie opowiadania Popovicia obfitują w szczegóły dotyczące różnych stworów z mitologii bałkańskiej. Oprócz tradycyjnych wilkołaków, wampirów, występują takie oryginalne stwory, jak: Glizwitowie, Trokloki, Zasoleniec, Morena, Zagrywilk, Kałdun, Kolczykarze, i wielki bożek prasłowiański Swaróg. Mitologia Popovicia nawiązuje do tradycyjnych legend i podań bałkańskich, nierzadko też wykorzystuje motywy obecne w czarnogórskiej obyczajowości, jak prawo zemsty, wołoska magia itd. Z książki Popovicia możemy się również dowiedzieć, dlaczego Siedmioręki, posiadający moc odmieniania ludzkiego losu, zamienił księcia w królika, skąd się biorą upiory i demony, oraz że dusza ludzka jest najsilniejszym źródłem mocy. Całość zakotwiczona w magii i ludowości przekazuje barwny obraz tradycji i kulturowego dziedzictwa Bałkanów, nie wolnego jednak od przemocy, zemsty, ciemnych stron mocy.

ikonkaPDFPRZEDMOWA do Bałkańskiej Serii Literackiej