Alicja ZEMANEK, Nikt nie zbiera…

literatura

AKTUAL_niskie_OKIENNICA_okladka_tekstura_ZEMANEK_09.2015  Nikt nie zbiera rajskich jabłuszek
 Autor: ALICJA ZEMANEK
 Rok i miejsce wydania: Kraków 2015
 ISBN Wydawcy: Fundacja Instytut Wydawniczy “Maximum”  978-83-61714-17-0
 okładka: miękka; format: A5
 seria: poezja
 zamówienie: link do księgarni internetowej

o Autorce: Alicja_Zemanek_fot. Alicja Zemanek – krakowska poetka, członkini Związku Literatów Polskich, autorka tomików: Dzień, w którym zniknęłam (1990), Wakacje w Krakowie (1991), Podobni do zagajnika olch (1993), Modlitwa do tęczy (1996), Ścieżki Ogrodu Botanicznego (2000), Medytacje o zmierzchu (2001) oraz wyborów wierszy: Krajobraz z myślącą trawą (2009) i Ogród szczęśliwy (2009). Z zawodu jest biologiem, historykiem nauk przyrodniczych, profesorem Uniwersytetu Jagiellońskiego, opublikowała wiele prac naukowych i popularnonaukowych dotyczących historii nauki, zwłaszcza botaniki, a także relacji przyroda – nauka – kultura, książek: Historia Ogrodu Botanicznego UJ w Krakowie (1983), Egzotyczny ogród na Wesołej (1986), Józef Rostafiński – botanik i humanista (2000, red.), Sto lat Instytutu Botaniki Uniwersytetu Jagiellońskiego 1913-2013 (2013).

o książce: Zbieranie rajskich jabłuszek, to przede wszystkim kolekcjonowanie wszystkich przejawów małej i niedostrzeżonej wspaniałości świata, „obnażonej piersi nieśmiertelnej jaszczurki” odradzającej się między kamieniami wiecznej zagadki bytu, jak w wierszu Tańcząca z wężami. Zrozumienie tej wzniosłej perspektywy ontologicznej wiedzie przez dotarcie do źródeł cywilizacji, kultury, a więc powrotu do Grecji, jak w V części tomu pt. Dzikie krzewy Krety. Każdy człowiek musi odkryć swój mały labirynt życia, swoje Knossos, i zamiast zabić Minotaura, oswoić go i dostrzec w nim przejaw cudu stworzenia. Raj bowiem nie został utracony, za każdym razem dla człowieka wędrowca (homo viator) jest na wyciągnięcie ręki, ofiarując do schrupania rajskie jabłuszka – symbol nieśmiertelności. Nie ma więc potępienia, nie ma wygnania. Jest WIELKIE KOŁO BYTU, w którym wieczność pożera ogon teraźniejszości, aby ukonkretniło się na powrót zbawienie, jak w ostatnim wiosennym wierszu Jesteś wędrowcem... (Ze wstępu Dra Dariusza Piotra Klimczaka+kilka wierszy Alicji Zemanek).
ikonkaPDFKWESTIONARIUSZ_Prousta_Klimczaka_wypełniła ALICJA ZEMANEK

ikonkaPDFArtykuł Alicja Zemanek Poetessa Professoressa

Zemanek_wieczór_poetycki ZLP25.11.2015JPG

PROMOCJA: Wieczór poetycki Alicji Zemanek i promocja tomu “Nikt nie zbiera rajskich jabłuszek”:
Dom Kultury “Podgórze” w Krakowie, ul. Sokolska 13, 25 listopada 2015 r., godz. 19.30. ZAPRASZAMY!